82) İzmir'den O.G. yazıyor. Bilgi Kitabı, Fas.12-Sh.150 de "TEORİLER HAKKINDA BİLGİDİR" başlığı altında teoriler konusunda açıklama yapılırken "Bilimsel Hayat, Bitkisel Hayat ile Eşdeğerdedir." cümlesi geçmektedir. Bu cümleyle ne demek istenmektedir ? |
Sorduğunuz cümlede geçen Bilimsel Hayat tabirinden ( Dünya üzerinde, bir teoriden-bir fikirden yola çıkılarak başlatılan, çeşitli fikri ve düşünce zincirleriyle zaman içinde geliştirilen, muhtelif fiili çalışmalar, araştırmalar, analizler, sentezler ve küçüklü büyüklü deneyler sonucu, soyuttan somuta yaklaştırılan, varlığına kani olunduktan sonra, İnsanlığa çeşitli faydalar sağlayan gereçlere dönüştürme çalışmaları şeklinde olan, İlmi ve Bilimsel çalışmalar ) kast edilmektedir.
Sorduğunuz cümlede geçen Bitkisel Hayat tabiriyle ise ( Şuurunu kaybetmiş olarak yoğun bakımda yatan ve çeşitli tıbbi cihazlar yardımıyla yaşamı sürdürülen İnsan hayatı ) kast edilmemektedir.
Bitkisel Hayat tabiriyle gerçek bir Bitkinin yaşam sürecinden bahis edilmektedir. Zira tüm bitkiler Tohumdan ürer. Tohum'lar,Teori'ler gibidir. Bir tohum bulduğunuzu farz edin, bu tohumun hangi iklim şartlarında, hangi coğrafi ortamda, hangi cins toprakta yaşayacağını, bu tohumdan nasıl bir bitki çıkacağını, ne zaman filiz vereceğini, nasıl ve ne kadar büyüyeceğini, ne kadar yaşayacağını, Sizin ona nasıl bakmanız gerektiğini, bitkinin meyve verip vermeyeceğini, verirse nasıl bir meyve vereceğini önceden bilemezsiniz.
O tohum yoz bir tohum olabilir. Toprağı çapalar, tohumu ekersiniz, gübrelersiniz, sularsınız, gözünüz gibi bakarsınız ama bütün uğraşılarınıza karşın hiç bir şey çıkmaz. Veya başka bir tohum ekersiniz, tüm çaba ve ihtimamı gösterirsiniz, ama sonuçta ot olur çıkar, bir müddet sonra kurur, sadece hayvanlara saman olur.
Ektiğiniz başka bir Tohum ise bir meyve ağacı olarak fidan verir, büyür, dal budak salar, gövdesiyle hayvanlara yuva, yapraklarıyla hayvanlara gıda olur. Yapraklarıyla oksijen salar Dünya'ya yararlıdır. Bereketli meyveleriyle İnsanlığa ve mevcudata şifa ve gıdadır. Hatta gölgesi bile İnsanlığa ve mevcudata faydadır. Ölümünde ise gövdesi tahta olur, çeşitli eşyalar yapılır. Odunuyla yuvalar ısınır. Ancak bütün bu sonuçları görmek için uğraşmak, araştırmak, deneyler yapmak, sabretmek ve biteviye çalışmak gerekir.
Teoriler de tohum gibidir. Bazı Teoriler, bütün uğraşmalara çabalara rağmen boş çıkar ve terk edilir. Bazı Teoriler ise, çalışma ve araştırmalar sonucu meyve ağacı gibi dallanır budaklanır, İnsanlığa, mevcudata ve Doğaya yararlı sonuçlar yaratır. Bir Teori ortaya atıldığı zaman sadece bir fikirdir. Düşünce silsilesidir. Bu fikrin nereye gideceği, neler getirip neler götüreceği, faydalı mı, faydasız mı olacağı belli değildir. Bütün teorilerin olumlu veya olumsuz sonuçlarını görmek için aynen bir Tohumun akibetini öğrenmek için ne yapıyorsak aynısını yapmak lazımdır. Yani araştırmak, uğraşmak, yılmadan deneyler yapmak, sabretmek ve biteviye çalışmak lazımdır.
Dünya tarihi uzun yıllar üzerinde çalışılan ama sonuçta terk edilen edilen Teorilerin yanında, başlangıçta imkansız gibi görülen ama zaman içersindeki sınırsız gayret, çalışma ve araştırmalarla, İnsanlığa son derece faydalı sonuçlar getiren Teorilerle doludur.
Bilgi Kitabı'nın "Teoriler Hakkında Bilgidir" bölümünü okumak isterseniz aşağıdaki linki tıklayın. (Bakınız Bilgi Kitabı Fas.12-Sh.150) |
|
Yazım tarihi : 10.09.2012 -Orhan Öz |